
Vitbergstopparna blev Skellefteå rodels officiella bakverk efter en idé av Maria Nordvik.
De påminner väldigt mycket om vanliga kokostoppar, men äts i rodelsammanhang (ofta efter åberopan av paragraf 9, om främjande av kälkfika).
Vitbergstoppar (20 st)
- 50 g smör
- 2 medelstora ägg*
- 1 dl strösocker
- 200 g kokosflingor
- rivet skal av 1/2 citron
- 150 g blockchoklad
*gärna från höns med utsikt mot Vitberget
- Sätt ugnen på 175°.
- Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt kokosflingor, citronskal och smör och rör ihop till en smet. Låt stå i 10 min.
- Klicka ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen ca 15 min för stora toppar och ca 10 min för små toppar.
- Låt kakorna kallna. Doppa sedan den nedre delen av kakan i smält choklad. Ställ dem att stelna på bakplåtspapper.