Hoppa till sidans innehåll

Vitbergstoppar


Vitbergstopparna blev Skellefteå rodels officiella bakverk efter en idé av Maria Nordvik.

De påminner väldigt mycket om vanliga kokostoppar, men äts i rodelsammanhang (ofta efter åberopan av paragraf 9, om främjande av kälkfika).

Vitbergstoppar (20 st)

  • 50 g smör
  • 2 medelstora ägg*
  • 1 dl strösocker
  • 200 g kokosflingor
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 150 g blockchoklad

*gärna från höns med utsikt mot Vitberget

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt kokosflingor, citronskal och smör och rör ihop till en smet. Låt stå i 10 min.
  3. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min för stora toppar och ca 10 min för små toppar.
  5. Låt kakorna kallna. Doppa sedan den nedre delen av kakan i smält choklad. Ställ dem att stelna på bakplåtspapper. 

 

Uppdaterad: 03 JUN 2018 23:50 Skribent: Enar Nordvik
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Skellefteå rodelsällskap - Kälksport
Nordvik, Axvägen 11
93138 Skellefteå

Besöksadress:
Vitberget 140 möh
93100 Skellefteå

Kontakt:
Tel: 0706731771
E-post: This is a mailto link

Se all info